Wayusa
Zobrazené všetky 4 výsledky
Cezmína guayusa je ekvádorskou sestrou Yerby maté (ilex paraguariensis). Jej domovinou je provincia Napo v amazónskom pralese.
Wayusa je súčasťou kultúry a každodenného života miestnych indiánskych komunít, ktoré ju pestujú po stovky, možno až tisíce rokov. Zatiaľ sa vyhla zásadnej komercionalizácii. Pestuje sa bez použitia umelých hnojív a v podstatne menších objemoch než Yerba maté, čaj alebo káva.
Povzbudzujúci účinok Wayusy je v porovnaní s kávou alebo čajom postupný, pokojný a dlhšie trvajúci. Po vypití bežných stimulantov veľa ľudí pozoruje tras a v prípade kávy tiež pálenie záhy alebo ťažobu v žalúdku. Wayusa, najmä vďaka obsahu L-theanínu, tieto vedľajšie účinky nemá. Okrem toho je zásaditá, veľmi ohľaduplná k obličkám a odvodňuje výrazne menej ako káva. Jej listy obsahujú kofeín, teobromín, L-thianin, široké spektrum aminokyselín, antioxidantov a ďalšie telu prospešné látky.
V ponuke máme fermentovanú aj nefermentovanú Wayusu vo forme drvených alebo mletých listov.
FERMENTOVANÁ WAYUSA
sa suší pri vyšších teplotách, pri ktorých dochádza k oxidácii a zhnednutiu listov. Prirodzená vlhkosť pralesného ovzdušia potom spôsobí čiastočnú fermentáciu. Charakterizuje ju tmavá farba, plná aróma, zemitejšia chuť a čokoládovo-dymový aftertaste.
NEFERMENTOVANÁ WAYUSA
sa suší bez prístupu svetla a listy si tak uchovávajú svoju zelenú farbu a maximum účinných látok. Nálev nefermentovanej Wayusy má svetlejšiu, zelenú farbu a sviežu bylinnú arómu. Chuť a sila nálevu samozrejme závisí aj na množstve listov a dĺžke prípravy. Bez ohľadu na spôsob spracovania aj prípravy však Wayusa postráda akúkoľvek horkosť.